Friday 20 March 2015

Resepi Keropok Lekor


Resepi Keropok Lekor

Bahan-Bahan Keropok Lekor

( 10 orang )


1 kilo ikan kembung / selayang


500 g tepung kanji / ubi atau seeloknya tepung sagu


Sedikit garam


Beberapa ketul kiub ais / air batu


Air secukupnya ( di dalam anggaran, agak-agak jer )


* Boleh campurkan sedikit tepung biasa kalau takut liat ( Pilihan, kalau x buat pun tidak mengapa )

 





Cara Buat Keropok Lekor


  1. Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk atau cincang halus-halus. 

  2. Sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sedikit. 

  3. Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air. 

  4. Akhir sekali uli bahan-bahan tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat, sejukkan dan bolehlah goreng dan makan..



No comments:

Post a Comment