Bahan-Bahan Keropok Lekor
( 10 orang )
1 kilo ikan kembung / selayang
500 g tepung kanji / ubi atau seeloknya tepung sagu
Sedikit garam
Beberapa ketul kiub ais / air batu
Air secukupnya ( di dalam anggaran, agak-agak jer )
* Boleh campurkan sedikit tepung biasa kalau takut liat ( Pilihan, kalau x buat pun tidak mengapa )
Cara Buat Keropok Lekor
- Asingkan isi ikan dari tulangnya, kemudian tumbuk atau cincang halus-halus.
- Sambil tumbuk halus isi ikan tadi masukkan kiub ais tadi sikit demi sedikit.
- Gaulkan tepung bersama dengan isi ikan tadi sambil masukkan sedikit garam dan air.
- Akhir sekali uli bahan-bahan tadi bentuk kan menjadi bulat memanjang dan rebus kedalam air mendidih. bila dah timbul angkat, sejukkan dan bolehlah goreng dan makan..
No comments:
Post a Comment