Thursday 10 July 2014

Resepi Kuih Melaka (Onde-Onde)

resepi kuih melaka










Bahan-Bahan (5-6 orang)


500 gram tepung pulut

4 sudu besar tepung gandum

Air secukupnya

1 sudu kecil pewarna daun pandan

1 keping gula Melaka (dipotong kecil-kecil)

Kelapa parut




 

 

Cara Menyediakan Kuih Melaka




  1. Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar. 

  2. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat supaya senang nak anggarkan saiznya, kemudian leperkan. 

  3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat. 

  4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih. 

  5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika. 

  6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut. 

  7. Siap untuk dimakan~~~.





No comments:

Post a Comment