Wednesday 7 May 2014

Sup Ketam Nipah

 
Sup Ketam Nipah. Saya ada terbaca artikel mengatakan Sup Ketam Nipah sangat berkhasiat untuk menyembuhkan demam denggi. Sejauh mana kebenarannya hanya tuhan saja yang tahu. Resepi sup ketam ni sebab nak lari dari menu biasa bagi ketam hehehe. Kali ni nak cuba try buat sup pulak. Awesome!! memang sedap sekali, hirup dengan kuah sekali fuhhh menyelerakan^^


Resepi Sup Ketam Nipah







Resepi Sup Ketam Nipah

 

 

 

Bahan-Bahan Sup Ketam Nipah:



  • 8 ekor ketam dibersihkan dan potong dua 

  • 3-4 ulas bawang merah (tumbuk) 

  • 1 ulas bawang putih (tumbuk) 

  • 1 cm halia (tumbuk) 

  • 2 batang serai (titik) 

  • 1 sup bunjut 

  • 1 kiub ikan bilis 

  • 2 biji kentang (dadu) 

  • 1 batang karot (dadu) 

  • sedikit brokoli

  • Air 

  • Minyak

 

 

 

Cara-Cara Menyediakan Sup Ketam Nipah



  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi dan garing. Masukkan ketam. Gaul sebati. Tambah air melebihi paras ketam. 

  2. Masukkan kiub ikan bilis, kentang dan karot. Tunggu sehingga kentang dan karot lembut.
  1. Sesuaikan rasa (tambah garam dan gula jika perlu). Akhir sekali masukkan brokoli. Biarkan 1-2 minit.






    DAH SIAP^^

 

 


No comments:

Post a Comment