Friday, 9 May 2014

Mee Kari Pergh!!!

Resepi Mee Kari



Curry Mee (Bahasa Melayu: Mee Kari) (Bahasa Cina: 咖喱 面 Gālí miàn) adalah hidangan yang unik bagi Malaysia, biasanya terdiri daripada mi kuning nipis dan tali halus mi hoon dengan sop kari pedas, cili / sambal , santan, dan pilihan tauhu kering, udang, sotong, ayam, telur, daun pudina dan Kerang. Di tempat-tempat tertentu di Asia Tenggara, terutamanya selatan Malaysia dan Singapura, ia dipanggil Kari Laksa (Dalam Bahasa Melayu: Laksa Kari dan Dalam Bahasa Cina: 咖喱 喇 沙 Gālí lǎ shā)








Resepi Mee Kari

 
 


Bahan-bahan ( 4 -5 orang )

  • Sebungkus mi kuning, dicelur dan tos. 

  • Isi ayam setengah mangkuk potong kecil.

  • Isi kerang rebus setengah mangkuk.

  • Setengah bungkus (besar) serbuk kari BABA's.

  • Santan setengah pekat 5 cawan atau lebih ikut suka.

  • Sebiji kentang (buang kulit) dan direbus hingga empuk.

  • sedikit air asam jawa.

  • tauhu cina yang siap goreng (yang macam span tu) dipotong dua.

  • fish ball dan fish cake dipotong-potong.






      Untuk Hiasan Dan Sampingan
      


    • Tauhu digoreng dengan garam dan kunyit, dipotong dadu.
    • Bawang goreng, cili potong, limau kasturi belah dua, sawi dan taugeh dicelur.

    • Jangan lupa garam dan ajinimoto jika suka^^.
    • Minyak masak untuk tumisan.






      Bahan Tumisan: 

    • 5 biji bawang putih, 5 biji bawang merah kecil, 2 inci halia ditumbuk lumat.

    • 2 tangkai daun kari.






    Cara Menyediakan Mee Kari

     



    1. Celurkan mi dalam air mendidih dan tos, asingkan. 

    2. Untuk kuahnya: Sediakan periuk yang sederhana besar, panaskan minyak untuk menumis.

    3. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia dan daun kari hingga wangi. Masukkan pes rempah kari. Tumis hingga naik minyak. 

    4. Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan. Gaul dan biar seketika. 

    5. Masukkan santan, air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih. 

    6. Sementara menunggu kuah mendidih, kentang yang sudah rebus di tambah sedikit air panas dan dihancurkan hingga lumat. Masukkan ke dalam kuah yang sudah mendidih.

    7. Masukkan kerang, fish ball, fish cake, garam dan perasa dan biar sekejap. Akhir sekali masukkan tauhu goreng tadi. 

    8. Hidangkan dengan tahu goreng, bawang goreng, sawi dan taugeh. Selamat mencuba! 
       
    9. ***Anda juga boleh mengubah mana-mana kandungan mengikut kesesuaian selera anda dan keluarga. 





      Resepi mee kari kerang

     ^-^Pergh!!! Sedapnye~
 

No comments:

Post a Comment