Hai apa khabar semua, dah makan? Hari ini Irfan nak share Resipi Kari Ikan Tenggiri yang ringkas. Mudah dan cepat disediakan. Kalau kita sebut Resipi Kari Ikan Tenggiri, mesti terbayang bau haruman rempah ratus yang menggoda, bau haruman daun kari rasa kelemakkan kuah yang bergabung dengan rasa pedas, masam dan rasa rempah yang unik.
Rupa Ikan Tenggiri
Ok, bagi sesiapa yang tak pasti macam mana rupa Ikan Tenggiri, Irfan sertakan dengan gambar sekali, nanti kalau pergi ke pasar dengan mentua tak ler malu-malu^^ kalau mentua suruh belikan Ikan Tenggiri hohoho.
Bahan Kari Ikan Tinggiri
3 ketul ikan tenggiri yang telah
dipotong.
3 sudu besar serbuk kari ikan- guna serbuk kari
babas.
1 sudu kecil serbuk cili.
1 biji tomato- belah 4.
1 biji cili merah.
Beberapa biji cili api- belah tanpa
putus.
Kacang bendi / terung.
Bahan Kisar:
1 biji bwg besar.
2 ulas bwg putih.
Bahan Tumis:
1 biji bawang besar- mayang.
3 ulas bwg putih- hiris.
1 tangkai daun kari.
sedikit halba campur.
Cara Menyediakan Resepi Kari Ikan Tenggiri
1) Campurkan Serbuk kari + Bahan kisar +
Sedikit air- Jadikan pes.
2) Panaskan 2 senduk minyak.
3) Tumis bahan tumis hingga garing.
4) Masukkan pes rempah + air sikit je.
5) Kecilkan api.
6) Masukkan cili merah + cili api + 2
bahagian tomato yang dibelah.
7) Tutup tudung periuk.
8) Biarkan hingga 5-7 minit.
9) Buka Tudung, kacau sekejap, jangan bagi
kerak.
10) Masukkan air, anggaran mengikut kepekatan
kuah yang dikehendaki.
11) Masukkan garam + air asam jawa.
12) Masukkan ikan. Apabila ikan dah hampir
masak, masukkan tomato dan bendi
biarkan sekejap. Tutup api.
13) Resepi kari ikan ini memang tak guna santan kalau nak guna pun boleh.
14) Untuk serbuk kari, guna cap babas. Kira
separuh-separuh la.
15) Tak mahu pedas, abaikan serbuk cili.
SIAP<>
Sila Share dan Like^^ ☺
No comments:
Post a Comment