Sunday, 23 March 2014

Char Kuey Teow Chinese Style


Resepi Char Kuey Teow
Hi apa khabar semua, diharapkan semua sihat sekali^^ Hari ini Irfan ingin bertanya kepada semua follower2 dan visitor blog kuih raya, pernah tak anda menyediakan resepi Char Kuey Teow?? hahaha, mesti ada yang pernah dan ada juga yang tidak pernah menyediakan resepi Char Kuey Teow ini.




Seperti biasa, sebelum Irfan terus dengan penyediaan Char Kuey Teow Chinese Style, apa kata kita tambahkan ilmu juga^^. So, Irfan ingin menceritakan serba sedikit sejarah Char Kuey Teow ini.







Sejarah Char Kuey Teow

 

Char kway teow adalah hidangan mi popular di Brunei, Indonesia, Malaysia, dan Singapura. Hidangan ini dianggap sebagai kegemaran negara di Singapura.

Ia diperbuat daripada mi beras rata (河粉Fen, dalam bahasa Cina) sekitar 1 cm (di utara Malaysia) kira-kira 0.5 cm lebar, kacau-goreng dengan api yang sangat tinggi dengan cahaya dan kicap pekat, cili, kuantiti kecil belacan, udang, de soka kerang, taugeh dan daun kucai Chinese yang dicincang.

 
Hidangan ini biasanya kacau goreng dengan telur, hirisan sosej Cina, perkedel ikan dan dengan bahan-bahan lain.

Istilah "char kway teow" adalah transliterasi huruf Cina 炒 粿 条, disebut chhá-KUA-tiau.

Perkataan KUA-tiau (bermaksud "jalur ricecake") merujuk kepada mi beras rata, bahan yang biasa di daerah Malaysia Barat dan Singapura.

Di Hong Kong, "char kway teow" sering dikenali sebagai "Pulau Pinang char kway teow", menunjukkan asal usul hidangan ini. Char kway teow juga turut popular di Australia dan New Zealand.




Okey, Irfan ingin meneruskan kepada penyediaan Resepi Char Kuey Teow Chinese Style ini.


Bahan-bahan Char Kuey Teow Chinese Style:


250gm char kuey teow.

2 batang sosej potong slide.

8-10 udang.

80gm kerang telah dibersihkan kulit.

100gm taugeh.

100gm daun kucai.

6-8 ulas bawang putih dicincang.

Sedikit minyak untuk menumis.

 
 

Bahan Cili Paste (pes cili):


100gm pilihan cili kering (dikisar)

3 ulas bawang merah kecil (dikupas dan dihiris)

1 sudu minyak.

sedikit garam.


 

Bahan Sos campuran:


5 sudu besar kicap.

1@1/2 sudu besar kicap pekat.

1 sudu besar gula.

1/2 sudu sos ikan.

Sedikit 1/2 sudu kecil garam.

Sedikit serbuk lada putih.




 

Cara menyediakan Char Kuey Teow Chinese Style


  1. Bahan-bahan untuk cili paste hendak tumis sehingga naik bau, masak cili dan asingkan.
  1. Bahan-bahan untuk sos campuran hendak lah dicampur sehingga sebati dan asingkan.

  2. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang, sosej dalam 1-2 minit.

  3. Masukkan taugeh, kuey teow dan kacau seketika kemudian masukan telur dan kacau.

  4. Masukkan kerang, cili paste, sos campuran dan kacau. Akhir sekali masukkan daun kucai dan kacau seketika dan angkat. 




    cara menyediakan Char Kuey Teow


     Hidangkan...(ô‿ô)


 
 
 

 

 


No comments:

Post a Comment