Monday, 2 March 2015

Kek Marble Trio


Cara Buat Kek Marble Trio



Bahan-Bahan Kek Marble Trio

( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )


300 g mentega, pada suhu bilik

280 g tepung halus ( atau tepung gandum )*

1 camca teh serbuk penaik*

1 camca besar susu tepung* ( *disatukan dan diayak )

5 biji telur Gred A

250 g gula kastor

1 camca besar Ovallate

30 g Gliserin

20 g air

1/2 camca teh esen vanilla

1/2 camca teh strawberi emulco

1 camca teh coklat emulco 







 

Cara Menyediakan Kek marble trio







1) Pukul mentega sehingga kembang. Masukkan tepung yang telah diayak tadi. Gaul rata dengan mentega. Ketepikan dahulu. 






2) Dalam mangkuk yang kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.

3) Menggunakan kelajuan yang tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.

4) Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.






5) Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dengan strawberi emulco dan satu yang adunan kosong dicampur dengan esen vanila. ( Perisa bergantung pada kehendak tersendiri )

6) Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli sehingga habis.






7) Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu ( gunakan tangkainya ). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. Penting Jangan terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan. :)

8) Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing-masing. Jika selepas 45 minit dan apabila dicucuk dengan lidi satu dibahagian tengah-tengah kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dengan tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.






No comments:

Post a Comment