Credit Photo to : My resepi
Bahan-Bahan Blueberry cheesecake
( 18 cm )
80g Graham cracker / biskut digestive atau apa-apa biskut yang sesuai
40g butter
200g cream cheese
30g gula halus
1 biji kulit lemon
4 sudu kecil madu
60g plain yogurt
70g fresh milk
12g gelatin - Cairkan dengan 3sb air suam
125g fresh cream
1 biji jus lemon
6 sudu besar jem blueberry
70g blueberry fruit
40g butter
200g cream cheese
30g gula halus
1 biji kulit lemon
4 sudu kecil madu
60g plain yogurt
70g fresh milk
12g gelatin - Cairkan dengan 3sb air suam
125g fresh cream
1 biji jus lemon
6 sudu besar jem blueberry
70g blueberry fruit
Cara Menyediakan Blueberry cheesecake
3) Masukkan ke dalam
loyang. Tekan-tekan biskut biar padat. Loyang yang digunakan mesti yang
boleh dicabut pada bahagian bawah. Kemudian simpan dalam peti ais
sehingga hendak digunakan.
4) Pukul fresh cream
sehingga bila diangkat akan terbentuk macam tanduk.
5) Dalam mangkuk
lain, cairkan cream cheese dengan meletakkan mangkuk yang ada cream ni
ke dalam air panas( beralaskan air panas) Kemudian masukkan gula,
madu dan kulit lemon ke dalam cream cheese. Kacau biar sebati.
6) Masukkan pula
yogurt dan susu ke dalam mangkuk di langkah ke 5. Kacau biar sebati.
Selepas itu masukkan gelatin. Kacau lagi.
7) Campurkan
adunan cream cheese tadi dengan fresh cream yang telah dipukul tadi.
Masukkan juga lemon jus. Kaup balikkan dengan spatula sehingga
bergaul mesra.
8) Ambik 1/4 dari
adunan. Campurkan dengan 6 sudu jem. Kacau rata.
9) Kemudian
masukkan 1/4 adunan jem ni ke dalam adunan selebihnya. Kacau perlahan
biar jadi bentuk mable.
10)
Tuangkan separuh adunan ke dalam loyang yang ada biskut tadi.
Taburkan pula dengan blueberry fruit. Masukkan pula adunan yg
selebihnya.
11) Simpan dalam peti ais sehingga beku.
No comments:
Post a Comment