Menggunakan 'Pressure Cooker'(Periuk Tekanan).
Dengan periuk ni, kerja memasak pun lebih cepat..daging pun lebih cepat lembut, sedap dan terangkat. Boleh katakan lebih sedap daripada sup yang pernah makan di gerai-gerai..
Selain itu, boleh tambahkan sup bunjut adabi, dan tambahkan bahan-bahan yang lain...
Bahan-Bahan Resepi Sup Tulang Sedap
1 kg tulang sapi *beli yang ready potong tu
2 liter air *bergantung kepada kuantiti tulang
3 bungkus bunjut sup tulang *pakai adabi pun boleh
2 tangkai cili merah
50 g halia*dihiris kasar
1 tbs garam
1/2 tbs serbuk lada sulah secukupnya
2 liter air *bergantung kepada kuantiti tulang
3 bungkus bunjut sup tulang *pakai adabi pun boleh
2 tangkai cili merah
50 g halia*dihiris kasar
1 tbs garam
1/2 tbs serbuk lada sulah secukupnya
Cara Menyediakan Resepi Sup Tulang Sedap
1) Masukkan semua bahan dalam periuk tekanan.
2) Tutup periuk dengan berhati-hati.
3) Biarkan masak lebih kurang 30 minit, periuk akan mengeluarkan gas sendiri.
4) Bila gas periuk tu dah habis keluar, periksa keadaan daging yang ada pada tulang.
5) Kalau dah lembut dan boleh kunyah, maksudnya sudah masak.
*bergantung kepada jenis periuk tekanan (pressure cooker), ada yang cepat dan ada yang lambat.:)
Tips : kalau tak tahan pedas, kurangkan
kuantiti bahan yang berkenaan seperti lada sulah, halia dan cili. :)
: anggaran dalam 30 minit, paling lama dalam 45
minit. Menggunakan pressure cooker.
No comments:
Post a Comment