Monday 8 September 2014

Kek Gula Hangus


resepi kek gula hangus




Bahan-Bahan Kek Gula Hangus (anggaran 5 dan 6 orang)


  • 1 cawan gula 

  • 1 cawan air panas

  • 1 cawan tepung gandum 

  • 1 cawan susu pekat

  • 2 camt soda bikarbonat

  • 4 biji telur

  • 2 camb mentega






Cara Menyediakan Kek Gula Hangus


  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus. 

  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair. 

  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.

  4. Pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat. 

  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati. 

  6. Masukkan pula tepung campur dengan soda. Sebatikan. 

  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk. 

  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.

  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam sehingga selesai:)





No comments:

Post a Comment