Bahan-Bahan Kek Gula Hangus (anggaran 5 dan 6 orang)
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 camt soda bikarbonat
- 4 biji telur
- 2 camb mentega
Cara Menyediakan Kek Gula Hangus
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat.
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung campur dengan soda. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam sehingga selesai:)
No comments:
Post a Comment