Bahan-Bahan Pisang Goreng Rangup
- 10 biji pisang nangka - dibelah dua bahagian
- 200 gm tepung goreng pisang jenama Adabi sedikit garam
- 2 sudu besar mentega – dicairkan
- 1 sudu teh sedikit soda bikarbonat
- Secubit serbuk kunyit
- Air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
Penyediaan Pisang Goreng Rangup
- 1. Masukkan tepung goreng pisang adabi, sedikit garam serta soda bikarbonat ke dalam mangkuk sederhana besar.
- 2. Kemudian,masukkan sedikit air dan mentega dan kacau sebati. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.
- 3. Panaskan minyak dalam kuali, pastikan minyak berlebihan supaya pisang boleh tenggelam ketika digoreng.
- 4. Apabila minyak betul-betul panas, celupkan seketul pisang dalam bancuhan tepung dan masukkan ke dalam minyak.
- 5. Angkat dan toskan..dan celupkan sekali lagi pisang dengan bancuhan tepung tadi (2 kali celup tepung untuk rangup ) Ulang sehingga habis.
- 6. Goreng pisang hingga keemasan,angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang ketika masih panas.
p/s : Goreng kali pertama sekejap jer..kali kedua baru goreng sampai masak…2 kali celupan untuk pastikan pisang goreng anda rangup.
No comments:
Post a Comment