Thursday 10 April 2014

Siakap 3 Rasa

resepi siakap ikan


Selamat tengahari kepada semua follower buat kuih raya, dah bersedia nak masak apa hari ni??
Irfan nak kongsikan resepi Ikan Siakap masak tiga rasa ni untuk hidangan tengahari nanti. Kalau takde ikan siakap, apa-apa ikan pun boleh jugak, cuma jangan guna ikan sardin sudah, kkkkk^^.





 
Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin.
Di Malaysia kebiasaan Ikan Siakap ini dimasak dalam berbagai resepi antaranya :



Resepi ikan siakap stim



Resepi ikan siakap 3 rasa



Resepi ikan siakap stim limau



Resepi ikan siakap bakar



Resepi ikan siakap masak kari



Resepi ikan siakap masak nyonya



Resepi ikan siakap stim halia



Resepi ikan siakap sweet sour





Tapi hari ini Irfan ingin tunjukkan Resepi Siakap 3 Rasa. Okey mari kita terjah Resepi Ikan Siakap 3 Rasa sekarang juga..


 

Bahan-Bahan Ikan Siakap 3 Rasa


  • 1 ekor ikan siakap 

  • 5 biji cili kering (nak pedas tambah lagi) 

  • 5 biji bawang merah 

  • 2 biji bawang putih

  • sedikit halia 

  • sedikit perencah tomyam 

  • sedikit belacan 

  • 2 helai daun limau purut 

  • 2 batang serai 

  • 1 sudu sos tiram 

  • 4 sudu sos cili 

  • sedikit kicap 




    Untuk kuah - potong dadu

  • 1 batang lobak merah 

  • 1/2 biji nenas 

  • 2 biji tomato 

  • 1/2 biji cili benggala 

  • 1 biji bawang besar 





    Cara Menyediakan Ikan Siakap



  • Goreng ikan sehingga masak. 

  • Blender bawang merah,bawang putih,halia& belacan.Ketuk serai. 

  • Tumis bahan blender hingga naik bau.Masukkan sedikit sos tiram.Masukkan serai yg telah diketuk. 

  • Bila masak masukkan air,sos cili,sedikit kicap bersama-sama bahan kuah kecuali bawang besar & tomato.Bila dah layu sikit baru masuk bawang besar bersama-sama tomato. 

  • Masukkan daun limau purut, garam secukup rasa. 

  • Masukkan ikan bila dah pekat sikit & angkat. 

  • Sedia untuk dihidang. 





    cara buat siakap 3 rasa

    Nyum-nyum menyelerakan^^, boleh cuba di rumah sekarang juga.















No comments:

Post a Comment