Hari ni nak kongsikan resepi kek
pelangi kukus yang sangat sedap, lembut dan moist. Siapa peminat
setia kek yang dikukus ini? Mesti ramai ni^^ sebab rasanya yang lembut dan lembap. Okey, jom
kita semak resepinya.
KEK PELANGI KUKUS
Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
- 1 cawan mentega
- ¾ cawan gula kastor (boleh kurangkan jadi 1/2 cawan tetapi tetap manis)
- 3 biji telur
- ¼ cawan susu pekat
- ¼ cawan serikaya
- 1½ cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 1 sudu besar koko
- 1 sudu kecil vanila
- Sedikit pewarna merah jambu, hijau, kuning, ungu, jingga
Cara membuat Kek Pelangi Kukus
- Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
- Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
- Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
- Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.* Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. Jika bahagi ke dalam mangkuk-mangkuk kecil, masa mengukus lebih pendek.
No comments:
Post a Comment