Wednesday, 2 April 2014

Resepi Kek Pelangi Kukus

cara buat kek kukus pelangi


Hari ni nak kongsikan resepi kek pelangi kukus yang sangat sedap, lembut dan moist. Siapa peminat setia kek yang dikukus ini? Mesti ramai ni^^ sebab rasanya yang lembut dan lembap. Okey, jom kita semak resepinya. 





KEK PELANGI KUKUS




Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)


  • 1 cawan mentega 

  • ¾ cawan gula kastor (boleh kurangkan jadi 1/2 cawan tetapi tetap manis) 

  • 3 biji telur 

  • ¼ cawan susu pekat 

  • ¼ cawan serikaya 

  • 1½ cawan tepung gandum 

  • 1 sudu kecil serbuk penaik 

  • 1 sudu besar koko 

  • 1 sudu kecil vanila 

  • Sedikit pewarna merah jambu, hijau, kuning, ungu, jingga


 

Cara membuat Kek Pelangi Kukus

 

 


  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. 

  2. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. 

  3. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
  1. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak. 




     
    * Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. Jika bahagi ke dalam mangkuk-mangkuk kecil, masa mengukus lebih pendek. 




    penyediaan kek kukus pelangi

Siap, hidangkan. ;)





 

 




No comments:

Post a Comment